Гръцкият външен министър Дора Бакояни обвини македонското правителство, че провежда националистическа политика и не желае да бъде постигнато взаимно приемливо решение на спора за името.
В реч в авторитетния институт “Брукингс” във Вашингтон Бакояни отправи обвинението, че македонските власти разпалват национализма на Балканите, предаде Макфакс. Говорейки на тема “Колективната сигурност през 21 век. Изграждане на нови мостове”, Бакояни обърна внимание на гръцко-македонските отношения и различията за името на Македония в контекста на евроатлантическата интеграция на Балканите. “За Гърция няма съмнения, че единственият път напред за целия регион на Югоизточна Европа е пълноправното членство в ЕС и НАТО. Гърция като най-старата страна-членка от региона чувства голяма отговорност да помогне на съседите си по техния път към прогрес чрез необходимите промени и реформи. Що се отнася до Бившата югославска република Македония, през последните години от Скопие бяха изпратени многобройни тревожни сигнали. Правителството на Никола Груевски изглежда е избрало пътя на национализма и разбуни духовете на Балканите”, заяви Бакояни. Във връзка с преговорите за името между Гърция и Македония Бакояни каза, че досега те “бяха неуспешни въпреки добрата воля и искрените усилия на Гърция”. “Надяваме се, че ще се срещнем на средата на пътя с правителството в Скопие и ще постигнем решение, при което няма победители и губещи”, каза Бакояни.
Гръцкият външен министър и настоящ председател на ОССЕ посочи, че предстоящите на 12 март президентски избори в Македония ще бъдат “още един важен тест за страната, особено като се има предвид, че при парламентарните избори през юни миналата година имаше насилие и нарушения при гласуването”. /БЛИЦ