Най-голямата британска банка Barclays се отказа да участва в правителствената програма за защита на активите на националните банки (Asset Protection Scheme, APS), пише вестник “Таймс”.
Отказът ще позволи да бъде избягната евентуална национализация на Barclays. По-рано управлението по финансов надзор на Великобритания обяви, че банката не се нуждае от държавна подкрепа и финансовото й състояние е стабилно.
Ръководството на Barclays не коментира отказа от участие в програмата за защита, но според участници в пазара решението е свързано с това, че правителството е поискало голяма сума от банката. Става дума за акциите с право на глас на финансовата организация, които тя трябва да предаде на властите, ако участва в програмата.
Програмата за защита на активите на националните банки беше представена от британското финансово министерство в края на февруари 2009 г., припомня ЛентаРу. До момента в програмата са се включили Royal Bank of Scotland и HBOS, купена от банката Lloyds TSB през 2008 г. /БЛИЦ