Баща, който при “възпитанието” на децата си използвал електрически нашийници и мъчение чрез потапяне във вода, беше осъден на 16 години затвор.
Дейвид Лискани /39 г./ принуждавал тримата си синове и дъщеря си, на възраст от 8 до 15 години, да носят електрически нашийници, каквито обикновено се използват за обучение на кучета. При четенето на присъдата съдията каза, че Лискани е превърнал дома си в щата Охайо в затвор, подобен на Гуантанамо. Когато децата му нещо “сгрешели”, той ги наказвал с електрошокове. На процеса свидетели казаха, че поливал децата с вода по лицата, докато не започнат да се задушават. Този метод, известен като waterboarding, е бил използван в Гуантанамо по времето на Джордж Буш.
Съдията Тимъти Кемпбъл каза, че единствената разлика между мъченията в американската военна база в Куба и наказанията на Лискани е това, че той не обинтовал лицата на децата си.
Малтретирането на децата от баща им станало известно миналата година, когато било съобщено за изчезването на единия от синовете при снежна буря. Момчето избягало от дома си и изминало пеша 30-ина километра до къщата на свои роднини, които извикали полицията, пише “Ютарни лист”.
Шерифът Ерик Спицър каза, че това е най-ужасното малтретиране на деца, което той е виждал. Съпругата на Лискани Уенди помоли съдията да не осъжда съпруга й. На нея не й е било повдигнато обвинение, но съдията заключи, че тя е знаела за мъченията. “Той не е заплаха за обществото, макар че беше заплаха за моите деца в определен период”, каза Уенди в съда. /БЛИЦ