Едуард Басурин, заместник-началник на Управлението на народната милиция на ДНР, е заявил, че подразделенията на РХБЗ (специалните войски за радиационна, химическа и биологическа защита) ще бъдат използвани за справяне с украинските сили, които се намират в подземните съоръжения на "Азовстал" и металургичния комбинат "Илич" в Мариупол, собщават световните издания.

Басурин е заявил, че войските за химическа и биологическа защита използват и огнехвъргачки за окончателното прочистване на останалите части на противника, укриващ се в подземните структури на промишлените зони в Мариупол.

"Имаме опит в използването на ръчни огнехвъргачки, те се оказаха много добри по време на разчистването на металургичния комбинат "Илич".

Сега се създават специални щурмови групи, които да ги използват в катакомбите, където се намират украинските сили.

А това, което противникът измисли или искаше да измисли за използване на уж химическо оръжие, си е негов проблем", заключава Басурин.

Според Басурин подразделенията на РХБЗ на Армията на Донецката народна република предоставят на щурмовите групи огнехвъргачки, които преди това са били съхранявани и поддържани от тях. Но ще ги използват именно щурмовите войски.