Джо Байдън, който в сряда стана 46-ият президент на Съединените щати, е подписал редица укази още през първия ден, отменяйки заповедите на своя предшественик Доналд Тръмп, съобщават американските издания.

По-специално държавният глава е подписал указ за завръщането на САЩ в Световната здравна организация. Тръмп стартира процеса на оттегляне на САЩ от СЗО през юли миналата година, обвинявайки организацията в прикриване на мащаба на епидемията от коронавирус в интерес на Китай, а също така и и в отказа да се реформира.

Байдън е върнал САЩ и в Парижкото споразумение за климата, от което неговият предшественик преди това беше решил да се оттегли.

Новият президент също така е спрял строителството на стената на границата с Мексико и е отменил извънредното положение на границата.

Преди това администрацията на Тръмп затегна правилата за достъп до страната за мигранти, а също така издигна стена по протежение на по-голямата част от границата с Мексико, за да предотврати незаконното влизане в Съединените щати.

Тръмп бе обещал да построи от 720 до 800 километра от стената, от които 727 километра бяха издигнати към 5 януари. В същото време Байдън по-рано даде ясно да се разбере, че няма да премахва вече построеното.

Освен това Байдън е подписал указ за премахване на ограниченията за влизане в Съединените щати на жители на редица страни от Близкия изток.

Тръмп забрани влизането на граждани на Иран, Либия, Сирия, Йемен, Сомалия, Судан и Ирак през 2017 г. След като указът беше обявен за незаконен от редица съдилища на местно ниво, той беше редактиран, Ирак и Судан бяха премахнати от списъка, но бяха добавени Чад и КНДР. Венецуелските официални лица също бяха в черния списък.

Друг указ, подписан от новия държавен глава, се отнася до блокирането на изграждането на тръбопровода Keystone XL на границата на Канада и САЩ. 

Проектът Keystone XL е свързан с изграждането на нефтопровод с дължина 1,9 хиляди километра и капацитет от над 800 хиляди барела на ден от най-голямата канадска провинция Алберта до петролните рафинерии на брега на Мексиканския залив. Строителството на газопровода последователно бе подкрепяно от администрацията на Доналд Тръмп.

Превод и редакция: БЛИЦ