Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че неидентифициран обект е бил свален, докато е прелитал над северозападната част на страната, предадоха световните агенции.

“Разпоредих да бъде свален неидентифициран обект, който летеше в канадското въздушно пространство”, съобщи в Туитър Джъстин Трюдо.

“Самолети на Канада и на САЩ бяха изпратени на място. Американски самолет Ф-22 стреля и порази обекта”, допълни Трюдо. Той съобщи освен това, че е разговарял относно инцидента с американския президент Джо Байдън.

 

 

Говорителят на Пентагона Пат Райдър обясни, че президентът Байдън е разрешил на един от самолетите на Северноамериканското авиокосмическо командване да работи с Канада.

Сега канадските сили ще приберат и анализират отломките от сваления обект, поясни пък Трюдо.

Министърът на обраната на Канада Анита Ананд заяви, че обектът е бил с цилиндрична форма и с по-малки размери от китайския шпионски балон, който бе свален миналия уикенд с американска ракета над Южна Каролина.

Ананд поясни, че сваленият обект над Канада е представлявал потенциална заплаха за самолетите на гражданската авиация. Той е летял на височина от 14 000 фута (4,2 километра), незаконно е навлязъл в канадското въздушно пространство и е представлявал реална заплаха за гражданските полети. Тя поясни, че обектът е бил свален на около 100 мили (160 километра) от границата на Канада със САЩ, над територията на Канада.

В петък американските военновъздушни сили обявиха, че са свалили по заповед на американския президент Джо Байдън неидентифициран обект над Аляска. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви пред журналисти, че не са известни много подробности за обекта, но САЩ очакват да го възстановят, тъй като той е паднал в американски териториални води.

Вчера американските военни продължиха да пазят мълчание по въпроса за какъв обект става дума. Още в петък Пентагонът заяви, че обектът над Аляска е бил с размери на малка кола, прелитал е на голяма височина и е изглеждал безпилотен.

Анита Ананд поясни, че сваленият над Канада обект е бил “подобен” на този в Аляска.

 

Същевременно стана ясно, че американското Управление за гражданско въздухоплаване е затворило част от въздушното пространство на щата Монтана за дейности, свързани с министерството на отбраната. От НОРАД уточниха, че причината е била засечена “радарна аномалия”. Изпратен е изтребител, който не е открил никакъв обект в небето

Забранени са били полетите в зона на около Хавър в Монтана, близо до границата с Канада. Засега не става ясно дали мярката е свързана с други балони или други обекти, забелязани да прелитат оттам.

БЛИЦ припомня, че миналия уикенд с американска ракета бе свален над САЩ китайски балон, за който Вашингтон каза, че е бил шпионски, а Пекин, че е бил изследователски. Това породи дипломатическо напрежение между двете страни и доведе до отмяна на визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук