Президентът на САЩ Джо Байдън реагира на обявеното от руския президент Владимир Путин анексиране на четири украински региона.

Той заяви, че САЩ признават Украйна в нейните предишни, международно признати граници и обвини диктатора на Кремъл, че нарушава международното право.

Байдън също така заяви, че Америка ще помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии. 

Президентът на САЩ добави също, че Русия нарушава международното право, пренебрегва Устава на ООН и демонстрира презрението си към мирните нации навсякъде по света.

"Съединените щати осъждат днешния измамен опит на Русия да анексира суверенна украинска територия. Русия нарушава международното право, пренебрегва Устава на ООН и демонстрира презрението си към мирните нации навсякъде по света. Не се заблуждавайте - тези действия не са легитимни.

Съединените щати винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна.

 Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна да възстанови контрола върху територията си, като укрепваме военната и дипломатическата ѝ позиция, включително чрез предоставяне на допълнителна помощ за сигурност в размер на 1,1 млрд. долара", се казва в изявлението на американския президент.

В същото време Байдън обяви нови санкции срещу Русия и нейните функционери. Те влизат в сила от днес, 30 септември.

"В отговор на фалшивите твърдения на Русия за анексиране, Съединените щати, заедно с нашите съюзници и партньори, днес обявяват нови санкции.

Тези санкции ще доведат до разходи за физически и юридически лица - в Русия и в чужбина - които оказват политическа или икономическа подкрепа на незаконните опити за промяна на статута на територията на Украйна", заяви президентът на САЩ.

Той също така увери Кремъл и лично Путин, че цивилизованият свят и по-специално САЩ ще направят всичко възможно, за да накарат агресора да отговаря за стореното.

"Ще мобилизираме международната общност да осъди тези действия и да потърси отговорност от Русия.

Ще продължим да предоставяме на Украйна оборудването, от което тя се нуждае, за да се защитава, въпреки наглите опити на Русия да прекроява границите на съседката си. Очаквам с нетърпение да подпиша закона на Конгреса, който ще предостави допълнителни 12 млрд. долара в подкрепа на Украйна", каза Байдън.

Останалите западни лидери също не останаха безучастни.

"Призовавам всички членове на международната общност да отхвърлят незаконните опити на Русия за анексиране и да подкрепят народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", обърна се той към световната общност.

"Незаконната анексия, обявена от Путин, няма да промени нищо. Всички територии, незаконно окупирани от руските нашественици, са украинска земя и винаги ще бъдат част от тази суверенна нация", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Не може да се позволи на Путин да променя международните граници чрез груба сила. Ние ще гарантираме, че той ще изгуби тази незаконна война", се казва пък в изявление на британската министър-председателка Лиз Тръс, цитирано от Ройтерс.

"Путин за пореден път действа в нарушение на международното право при явното незачитане на живота на украинския народ, който той твърди, че представлява", се допълва в текста. "Обединеното кралство няма да пренебрегне суверенната воля на този народ и ние никога няма да приемем, че областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие са нещо по-различно от украинска територия", се казва още в изявлението на Тръс.

"Нидерландия никога няма да признае тази анексия, както не признаваме анексирането на Крим", заяви от своя страна нидерландският министър-председател Марк Рюте.

Джорджа Мелони, за която се предполага, че ще бъде следващия премиер на Италия, пък каза, че анексирането от Русия на четири украински области няма никаква юридическа или политическа стойност и показва, че Владимир Путин заплашва европейската сигурност, предаде Франс прес.

"Декларацията за анексията към Руската Федерация на четири украински области след подобието на референдум, произведен под една ожесточена военна окупация, няма никаква юридическа или политическа стойност", се казва на изявление на Мелони.

"Владимир Путин демонстрира още веднъж своята неоимпериалистка визия от съветско естество, която застрашава сигурността на целия европейски континент", допълва лидерката на италианската партия "Италиански братя".

"Това ново нарушение от страна на Русия на правилата на съвместното съществуване между нациите потвърждава необходимостта за западните демокрации да бъдат единни и силно сплотени", заключава Мелони.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук