Беатриче, Франческа, Тициана и Патриция – така се казват задържаните в сряда призори от антимафиотите в Неапол дами. Общото между тях е това, че не само имат пряка роднинска връзка с Микеле Дзакария - намиращия се в затвора бос на мощния клан "Казалези" на местната организирана престъпност „Ла Камора“ – първата е негова сестра, а останалите три са съпруги на братята му. 

Оказва се, че през последните години четирите жени на практика са управлявали голяма част от парите на клана, като основната им грижа е била да ги събират от длъжниците и да изплащат заплатите на членовете на престъпната структура - сума, възлизаща на около 200 хил. евро на месец. 

Сега „счетоводителките“, както камористите наричали с уважение четирите дами, ще трябва да отговарят в съда на отправените им от прокурора Джовани Мелило тежки обвинения укриване на доходи и незаконни парични операции с утежняващото вината обстоятелство „с мафиотска цел“.

Любопитен е фактът, че основните доказателства за престъпната дейност на Беатриче, Франческа, Тициана и Патриция били събрани чрез вирус, инсталиран от антимафиотите в техните компютри и мобилни телефони. 

Благодарение на „хакерския трик“ екипът от магистрати, ръководен от съдийката от предварителното следствие Федерика Колучи, бил постоянно в течение на операциите на „счетоводителките“, засичал и по-голямата част от приходите и разходите на клана. 

А с вируса в телефоните им пък били подслушвани не само разговорите между четирите жени, но и тези на висок глас с боса Микеле Дзакария по време на свижданията с него в затвора Опера край Милано. Там той излежава доживотна присъда в условията на тежък режим, но това въобще не му пречело по време на кратките срещи със сестра си и снахите да им дава инструкции как да управляват парите на клана.

А иначе името на Микеле Дзакария нашумя преди няколко седмици и с това, че поиска да даде под съд авторите на нарушила имиджа му мафиотска сапунка, излъчена по държавната телевизия РАИ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Румен Михайлов, в. „Монитор”