За първи път след 12-годишна пауза президентът на Беларус Александър Лукашенко назначи посланик в Съединените щати, съобщи агенция БЕЛТА.

Това ще бъде заместник-министърът на външните работи Олег Кравченко. През 2007-2008 г. той е бил съветник в посолството на Беларус в Съединените щати, през 2008-2014 г. е бил временно управляващ посолството в САЩ, а до 2017 г. е бил началник на отдела за САЩ и Канада в Министерството на външните работи.

Беларус и САЩ се споразумяха да изпратят посланици през 2020 г. Като евентуален кандидат за американски посланик беше посочено името на заместник-помощник на държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Джули Фишър.


Преди това дипломатът беше заместник-представител на Вашингтон в НАТО. Работила е и в посолствата на САЩ в Грузия, Украйна и Русия.

От 2008 г. досега няма американски посланик в Беларус.

Беларуското ръководство реши да оттегли своя представител във Вашингтон за консултации след санкциите, наложени на страната. Неотдавна и американският посланик напусна и Минск.

В същото време дипломатическият персонал на посолството на САЩ в Беларус е намален от 35 на 5 души. Представителствата на двете държави бяха оглавени от временно управляващи.