Носителят на „Оскар“ Роберто Бенини ще участва като специален гост във Фестивала в Сан Ремо. В замяна на това актьорът и режисьор, родом от Тоскана, е поискал от националната телевизия РАИ да му върне собствеността върху авторските права на негови стари предавания, скечове, участия в спектакли и шоу програми, съобщава ProntoSofia.
Целта на Бенини е след това да може сам да ги ползва с търговски цели, съобщи вестник „Стампа“. Участията на Бенини в програмите са част от златния архив на РАИ и той самият се смята за една от „иконите“ в италианската национална телевизия.

Ако тя се съгласи с предложението му, ще загуби едни от най-ценните си предавания. Многобройни експерти коментират, че в такъв случай участието на Бенини в новото издание на Фестивала в Сан Ремо би излязло доста „солено“ за РАИ.

От друга страна, организаторите от РАИ си дават сметка, че гостуването на Бенини на сцената на театър „Аристон“ в Сан Ремо би увеличило извънредно интереса към Фестивала от страна на зрителите.

При предишното си участие в предаване на РАИ - в „Рокполитик“ на Адриано Челентано, Бенини получи хонорар от 450 000 евро. Днес РАИ е готова да му даде хонорар от 350 000 евро за Сан Ремо, но мнозина се питат колко струват, в такъв случай авторските права върху 690 минути телевизионен репертоар на Роберто Бенини.
/БЛИЦ