От четвърт век насам Аркоре, до Милано, е известно най-вече като място на имението на Силвио Берлускони. Още през 70-те години на миналия век милиардерът превърна в свой дом Villa San Martino, която купи от граф Казати Стампа с посредничеството на адвоката си Чезаре Превити.
Днес имението в Аркоре е истинска „командна зала“ за Форца Италия и за цялата центристко-дясна коалиция в Италия. Сега обаче имението в Аркоре ще бъде подсилено още повече, съобщи вестник „Кориере дела сера“.

Посредством компанията Idra, която се грижи за управлението на частните имоти на премиера, комплексът от сгради в имението, който заема площ от няколко хиляди кв.м., ще бъде удвоен. Целта е да се съберат под един покрив всички синове и дъщери на Берлускони.

Проектът вече е одобрен от общинския съвет на Аркоре, в който мнозинство има Народът на свободата на Берлускони. Планът предвижда трансформирането и реконструирането на някои бивши земеделски сгради, свързани с имението. Там ще бъдат реализирани галерия и зала за фондацията, носеща името на бащата на Силвио Берлускони, както и музей за историята на издателската къща „Мондадори“. Тя беше купена от Берлускони през 90-те години.

Освен това ще бъдат изградени допълнителни сгради с площ 3000 кв.м., където ще живеят децата на Берлускони от втория му брак - Барбара, Елеонора и Луиджи.

Във вила „Сан Мартино“ вече живее големият син на Берлускони - Пиерсилвио. Не е изключено в нея да се премести да живее, поне през уикендите, и голямата му дъщеря Марина, чийто дом иначе е в Милано.

Проектът за разширяването на имението беше критикуван силно от опозицията, която го коментира като поредната услуга в полза за лидера на Форца Италия. Ляво-центристките сили критикуват и бързите темпове, с които бяха одобрени плановете, а така също и начина, по който биват трансформирани някои сгради, сред които и бивше кино. В замяна на това кметството ще получи общо 1,8 милиона евро.

Депутатът от опозицията Роберто дела Сета направи дори парламентарно запитване, с което изиска да бъде проверено дали са спазени изискванията за прозрачност, безпристрастност и легитимност при сделката с обществената администрация на Аркоре. /ПронтоСофия