Италианският премиер регистрира рекордно високо доверие у него от страна на италианците. 62% от жителите на Апенините имат доверие у Силвио Берлсукони като лидер и като глава на правителството и това е най-високият процент, регистриран досега, откакто е премиер.
Социологическото проучване е на Ipr Marketing и е направено за ляво настроения вестник „Република“, политически противник на прaвителството, съобщава Pronto Sofia.
Изданието признава, че Берлускони жъне небивал успех сред италианците въпреки финансовата криза, въпреки увеличението на цените, въпреки инфлацията, въпреки многобройниите оспорвани закони, приети от Парламента.

Високо доверие получава и правителството като цяло (54%). През май този процент беше 49.
Сред министрите на най-висок рейтинг се радва шефът на икономиката Джулио Тремонти, който е ценен високо заради умението му да преведе Италия през финансовите бури.
Само на 1 пункт зад него е вътрешният министър Роберто Марони, когото италианците поставят високо в класацията заради битката му с нелегалната имиграция и престъпността.
После е министърът на отбраната Иняцио Ла Руса, който получава висока оценка заради решението си да прати армията в битка срещу престъпния клан Казалези в Кампания.
Италианците дават много добри оценки и на министъра на държавната администрация Ренато Брунета заради борбата му с нищоправещите бюрократи. /БЛИЦ