Без нас не може: И на Марс ще има нещо наше, много ценно за...
С дългия си срок на годност и пробиотични свойства, българското кисело мляко се оказва ценен хранителен продукт за колонизирането на Червената планета
Екип български учени участва в експеримент, проведен в изследователска станция в пустинята Юта, САЩ, която имитира условията на планетата Марс.
Целта на мисията е да се разбере дали е възможно в едни нетипични и трудно адаптируеми за живот условия безпроблемно да се направи продукт, който е консумиран от векове на Земята – българското кисело мляко, съобщи bTV.
1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!
През декември 2023 г. в популярното списание Journal of Ethnic Foods е публикувана статия, написана от екипа за проведения експеримент.
В него седем души приготвят кисело мляко с бактерията Лактобацилус булгарикус и след това го изяждат. Те са екип от астронавти, които участват в двуседмична аналогова мисия в затворена среда, подобна на Марс, посочва изданието New Scientist.
Основният въпрос на експеримента е „Може ли българското кисело мляко да подобри представянето на астронавтите по време на мисиите на Марс?“
Българско кисело мляко е било консумирано преди това при полета на втория български космонавт в Космоса - Александър Александров през 1988 г., а също и от моряци по време 150-дневно плаване до Антарктида, от 56 български пилоти от Военновъздушните сили и от доброволци „в симулирани условия на корабокрушение“.
„С дългия си срок на годност и пробиотични свойства, българското кисело мляко се оказва ценен хранителен продукт за колонизирането на Червената планета“, смятат учените.
„Марсианското кисело мляко беше една много хубава идея. Когато чува за набора на доброволци за "космическата станция" в пустинята Юта, която трябва да симулира условията на една марсианска мисия, с определена продължителност, разбира се, и в много по-малък мащаб, д-р Изабела Шопова реши да се включи”, коментира проф. Светла Данова от БАН, която също е част от екипа, провел експеримента.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук