Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за вируса - убиец, тръгнал от китайския град Ухан, почти никъде не се споменава, че точно там има лаборатория от свръх - секретно ниво на сигурност, построена именно да се бори с подобна зараза. 

Нито вицепремиерът на националната здравна комисия (NHC) Ли Бин, нито Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, не казаха нищо за това на брифинг в сряда в Пекин, макар че много говориха за неизвестния произход на и естеството на коронавируса: опасен, с мутиращ характер, вирус от клас В, пише hindustantimes.com.

Не е ясно дали властите в Китай са имали някаква причина да не го направят, макар, че на самия брифинг да имаше много специфични въпроси от
журналистите относно самото заболяване.Именно през януари 2018 г. Китай откри лабораторията за биобезопасност на Ухан с ниво (BSL-4) - Wuhan P4 в квартал Jiangxia в града.

Лабораторията е построена точно с тази цел, за да проучи опасни патогени като разпространяващият се сега коронавирус, да проведе изследвания върху тях и да намери лек за тях - част от дългосрочното планиране след епидемията от SARS в Китай през 2002-03 г., която отне живота на над 700 души. 

Лабораториите по света са класифицирани между 1-4 нива в зависимост от това колко опасни са микробите, които те изследват - BSL-4 лаборатория изследва най-опасните патогени и трябва да следва максималните нива на безопасност или „биосъдържание“.

В Азия има само шепа такива лаборатории; Индия има такава в Националния институт по вирусология в Пуне.
Самите лаборатории изглеждат точно като декор от катастрофичните филми на Холивуд. Според Световната здравна организация, служителите в лабораторите на Wuhan P4 „носят защитен комплект с положително налягане, за да ги направят напълно изолирани към околната среда с потенциално замърсяване, точно както астронавтът в космоса с необходимия въздух, снабден с контролируем и безопасна тръба от станцията за подаване на кислород.

Преди да напуснат работното си място от персонала задължително минават и през процедура с химически душ”. На практика от ръководството на лабораторията твърдят, че там се взимат всички мерки за безопасност.

Според информация на СЗО при откриването на лабораторията, тя "представлява една от основните инвестиции в Китай за укрепване на обществената здравна система и управление на биологичната безопасност след епидемията от SARS.“ Самата лаборатория е изградена в китайско-френско сътрудничество на цена от около 300 милиона юана.

СЗО описва и естеството на лабораторията: „Това ще компенсира и слабостта, че системата за реагиране при извънредни ситуации в областта на общественото здраве в Китай е несъвършена и няма адекватна и ефективна техническа поддръжка и резерв за лекарства.

По този начин при избухването на ново инфекциозно заболяване могат да се предприемат активни и научни мерки за превенция и контрол, които да формират възможност за справяне с възникващите болести и биологична защита в бъдеще.“

Според доклад за лабораторията в научното издание Nature, тя ще "се съсредоточи върху контрола на възникващите болести, ще съхранява пречистени вируси и ще действа като "референтна лаборатория" на СЗО, свързана с подобни лаборатории по света."Според публикация във френското издание challenges.fr Китай отново е в основата на здравна афера, чийто обхват заплашва да бъде глобален. Нареченият „2019-nCoV“, коронавирус се появи миналия месец в Ухан - град в центъра на страната, който беше поставен под карантина в четвъртък - и вече причини над 25 жертви в Китай, където стотици са заразени.

Същевременно заразата се разпространява и по света. Няколко души в Япония, Шотландия, Южна Корея и Съединените щати също са повалени.

В следващите дни се очаква и изявление от Световната здравна организация (СЗО), която ще каже дали епидемията се е превърнала в международна, спешна ситуация в областта на общественото здраве. 

Тази пандемия накара китайското правителство да се обърне към Франция, за да получи помощ в борбата срещу епидемиите. Началото на интензивно сътрудничество между двете страни. Това беше описано подробно в книгата „Франция-Китай, опасни връзки“, публикувана през октомври 2019 г. 
Ето и един от интересните цитата от нея:

"През първата половина на 2003 г. мощната Китайска академия на науките обяви в Париж, че желае да придобие лаборатория за патогени от клас 4 (P4), която може да съхранява най-опасните вируси на планетата (Ебола, Коронавирус, H5N1 ...).

Използва се за проследяване на инфекциозни щамове с надеждата да се бори с тях и по този начин да защити десетки хиляди хора по света. Франция, която откри през 1999 г. подобна лаборатория в Лион, P4 Jean Mérieux, най-голямата в Европа, е една от най-напредналите страни по този въпрос. Искането на Пекин обаче получи смесена реакция от страна на  френската държава.

Ако Париж може само да подкрепи Китай в желанието му да се бори по-ефективно срещу пандемиите, възникват няколко въпроса. Предупреждаван от своите разузнавателни служби, правителството се чуди дали исканата от Пекин технология няма да бъде отклонена за разработване на бактериологични оръжия.

Тези страхове са подкрепени от много силни подозрения за съществуването на китайска нападателна биологична програма."

Превод и редакция БЛИЦ