Осем от десетте посланици на САЩ в Украйна подписаха съвместно обръщение в подкрепа на украино-американското сътрудничество и „осъдиха решително действията, които могат да разделят нашите страни“. Освен това те призоваха официалните лица в двете страни да предотвратят действия, които само нанасят вреда на двустранните отношения и отделят страните една от друга, предава Фокус.

Това се случва във връзка с изтеклите записи от разговори на бившия украински президент Петро Порошенко, бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и други свързани лица, на базата на които бе образувано дело в киевски съд.

Прочетете публикуваното от Atlantic Council изявление без редакторска намеса:

През последните три десетилетия Съединените щати и Украйна развиха широки и силни отношения, които са в съответствие с интересите на двете страни - държави, които споделят такива ценности като демокрация, свобода и свобода на човека.

Успехите на Украйна в развитието като независима, стабилна и демократична държава със силна пазарна икономика, свързана с европейските институции, допринася за интереса на САЩ към по-стабилна и сигурна Европа.

Двустранните отношения между страните отдавна се радват на широка подкрепа в САЩ, включително в Конгреса, както от републиканците, така и демократите. В Украйна широк кръг политически сили също ги подкрепят.

През годините работихме за развитието и укрепването на стратегическото партньорство между САЩ и Украйна, основано през 1996 г. Ето защо сме поразени от опитите Украйна да бъде въвличана във вътрешнополитическите процеси в Америка в контекста на предстоящите президентски избори в САЩ през 2020 г.

Тези усилия насърчават фалшив и токсичен наратив, който няма основание в реалността на американско-украинските отношения, за да се отслабят отношенията между САЩ и Украйна и да се внесе разкол между двете страни. Това не е в интерес на никоя от страните.

Ние категорично осъждаме действията, които целят да разделят нашите страни и призовававме официалните лица в двете държави заедно да предотвратят действия, които само ще нанесат вреда на нашите двустранни отношения и ще отделят страните ни една от друга.

Първият посланик на САЩ в Украйна Роман Попадюк, третият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър, четвъртият посланик на САЩ в Украйна Карлос Паскуал, петият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст, шестият посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, седмият посланик на САЩ в Украйна Джон Тефт и деветият посланик САЩ в Украйна Мари Йованович.