Австрия (заедно с Дания) станаха световен лидер в тестването. Властите лесно пресметнаха, че за тях е по-изгодно да се дават 1000 евро за тестване на 200 души, отколкото да плащат разходи в болница за болен с К-19, разказа за Plovdiv24.bg българинът Мариан Костадинов, който живее в Австрия.

"Постепенно беше разширена мрежата за тестване и от първоначалните 5-6 места във Виена, в един момент във всяка аптека започнаха да тестват безплатно, срещу представяне на здравна карта. Започна масово да се тества с бързи тестове, на места и с PCR", разказа още Мариан. "Важно е да се знае, че позитивен бърз тест задължително трябва да се потвърди с PCR.

В последните месеци постепенно се минава на PCR тестове, като паралелно с това се намалиха сроковете на валидност на негативните тестове - от 48 на 24 часа за бързите и от 72 на 48 за PCR. Последното не важи за децата под 12 години".

От октомври, с цел още хора да се ваксинират, целенасочено ще отпаднат безплатните тестове за лица над 12 години, са съобщили от австрийското правителство.  "Аз лично намирам това за грешка, но времето ще покаже", смята Мариан.

Чрез огромния брой тестове в страната са били откривани и много безсимптонни случаи, които иначе могат да бъдат пропуснати и заразяването да се задълбочава.

Учениците в Австрия също се подлагат на тестване от великденската ваканция на 2021 година. "Тогава вече всичко беше подготвено и те се тестваха сами в понеделник, сряда и петък с бързи тестове. Също така, бяха с маски в училището. Малките с обикновени, а големите с FFP2 маски. Определено имаше полза и почти нямаше класове, които бяха пращани в карантина, за разлика от есента на 2020 г.", разказва още българинът. Сега новата учебна година е започнала присъствено.

"Разликите спрямо предишната се изразяват в това, че децата вече са без маска, когато са си на чина и че вече се изисква PCR тест в понеделник (за вторник и сряда) и в сряда (за четвъртък и петък). Отделно си правят и бърз тест в училището в понеделник, в началото на първия час.

Самите PCR тестове се правят на телефона, чрез гаргара за 60 секунди пред камерата, след като е показан и документ за самоличност. Тъй като доста деца над 12 са вече ваксинирани, считано от тази седмица, само неваксинираните деца трябва да бъдат тествани. Въпреки това, в някои училища остава тестването и на ваксинираните деца, което аз лично адмирирам", добави Мариан Костадинов.