В кола сме на една поляна. Страхуваме се да влезем в жилището. Чакаме посланика ни от Анкара. Не знаем какво да правим. Сутринта имаше голям трус, а на обяд имаше и втори. Има съборени блокове, но в Адана не е като в другите градове.

На изток трусовете продължават. Хората в Адана не влизат в апартаментите си, каза пред bTV българинът Ибрахим Ялмаз, който живее в Адана.

По последни данни 1500 вече са жертвите в Турция от силното земетресение.  

Малко след 4 часа сутринта първото земетресение с магнитуд от 7,8 удря Югоизточна Турция. Жилищни сгради се срутват една след друга.

“Земетресението беше много силно, много страшно. Чувахме звуци отвсякъде. Отне близо две минути преди да спре да се тресе”, разказа Ихсан, жител на Диарбекир.

10 града в Югоизточна Турция вече са в развалини, когато по обяд второто силно земетресение разтърси същия регион. Драматични кадри на Анадолската агенция показват хаос и бягащи в паника хора, докато около тях рухват блокове.

Второто земетресение е с магнитуд от 7,5. Епицентърът е Елбистан, което е недалеч от първия унищожителен трус. 

Това са едни от най-силните земетресения в Югоизточна Турция за последните 100 години. 

Тежка е ситуацията в 10 града, сред които Диарбекир, Адана, Газиантеп. Затворени са училищата там за една седмица. Нарушена е инфраструктурата на пристанища и летища. 

Въпреки студа и вторичните трусове – доброволци и спасителни екипи не спират да издирват оцелели под руините. Мобилизирани са всички ресурси на държавата.

“Броят на сградите, за които е установено, че са срутени, е 2818. Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и ранените, тъй като продължават работите по отстраняване на отломките в много сгради в зоната на земетресението”, каза президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Турция въведе извънредно положение, а 45 държави обещаха помощ за справяне с бедствието. 

Апокалиптична е гледката в съседна Сирия. Унищожени са сгради в три северни провинции –Алепо, Лакатия и Хама. Много от засегнатите райони там са под контрола на бунтовниците и са трудно достъпни.

Спасители успяха да извадят дете, затрупано под отломки в град Азаз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук