Българин помага на полицията в Нидерландия да разкрие убийства, някои от които датират още от по-миналия век.

22-годишният Димитър Рангелов разработва изкуствен интелект, който събира данни за всички убийства в страната, датиращи още от XIX в., и се научава да разпознава сходните елементи в тях.

Платформата се казва “Hot and cold cases” и е съвместен проект между няколко университета и фирми, като единствената българска компания е тази на Димитър, съобщава БНР.

„Концепцията на проекта е да се интегрира тази платформа в полицията и всеки полицай да има база данни от убийства, които са се случили от 1800 г. допреди няколко минути“, казва Димитър Рангелов.

Бързо изкуственият интелект анализира кой е убиецът, къде и как се случил инцидентът, прави обобщение на целия случай, прави анализ и така улеснява работата на полицаите.

“Най-важното и най-хубавото на платформата е, че може да вижда последователност в случаите. Например, случай от 2014 г. може да има някакви прилики със случай от вчера. Платформата автоматично намира тези прилики”, казва той.

Така, като „хваща“ аспекти от различни случаи в масивната база данни, реално самата платформа може да разрешава случаи и да предлага решения.