Александра Георгиева е новата директорка на балета в берлинския музикален театър "Фридрихщадпаласт". Последното шоу, създадено и под нейно ръководство, пълни залата така, както отдавна не се е случвало съобщава Дойче веле.
"Аз не съм никакъв кариерист. Това е истината обичам професията си от цялата си душа. Единственото, което ме е удовлетворявало и ме е връщало обратно към живота, дори и когато съм имала лични проблеми, това е бил танцът. В момента, в който съм на сцената, забравям всичко. Просто ти си в твоя свят и си толкова щастлив и това беше като едно пречистване за мен", разказва Александра Георгиева.
Блестящата й кариера във Фридрихщадпаласт започва случайно - "На майтап", казва балерината, слязла преди едва осем месеца от сцената. Качва се на нея преди 18 години, когато отива на посещение при брат си - солист в театъра в Шверин. По това време, малко след падането на стената, берлинският театър "Фридрищадтпаласт", известен в България с балета на телевизията на ГДР, се опитва да се наложи в обединена Германия.
Александра Георгиева полага изпит, за да тества нивото си, както казва днес, и получава веднага договор... но се връща в България, защото е щастливо омъжена тогава за актьора Христо Шопов, има малка дъщеря и на 21 години е солистка в Музикалния театър. След три месеца размисъл все пак приема офертата заради предизвикателството на сцената в един необикновен театър.
18 години по-късно на същата тази сцена директорката на балета Александра Георгиева изисква педантично точност във всеки жест на балерините, опитващи и се да направят сложния преход от класически към модерен балет - един от многото в новото шоу на "Фридрихщадпаласт". /БЛИЦ