Корупционните скандали в Хърватия и убийството на журналист, разследвал случаи на организирана престъпност, накараха някои европейски медии да споменават в анализите си България ш да говорят за "Българската болест".
В неделното си издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг отбелязва": "Точно в горещата крайна фаза на преговорите за членство с ЕС в Хърватия избухва "българската болест". Нейните симптоми са: поръчкови убийства, които извършват професионални убийци, изпратени от силни на деня хора, останали в сянка." Статията, озаглавена "Имало едно време в Хърватия" завършва с въпросът: "Има ли заплаха от повторение на играта, която ЕС познава от България и Румъния? Тамошните политици обещаха да водят решителна битка срещу корупцията и организираната престъпност, а в същото време правеха всичко възможно, за да пречат на тази битка."
И "Файнешъл таймс" публикува анализ за ситуацията в Хърватия, в който се предупреждава: "Хърватия не може да влезе в ЕС като негов пълноправен член, докато не реши напълно проблема с организираната престъпност, за да не се повтори случая с България, която са оказа сред членуващите страни, преди да е изпълнила всички условия за това".
"В България мафията е превзела държавата", отбелязва ляво либералният гръцки вестник "Елефтеротипия". Публикацията представлява сбор с извадки от материали на различни чуждестрани издания, коментиращи организираната престъпност в България. Обстойно са представени скандалите, свързани с Марио Николов и Людмил Стойков, като се подчертава, че първият е спонсорирал БСП, а вторият - президента Първанов. Освен това "Елефтеротипия" припомня за дейностата на групировки, като "Мултигруп" и ВИС, както и за конкретни поръчкови убийства през последните 18 години. /БЛИЦ