Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изключи възможността за преговори за прекратяване на огъня между Русия и Украйна в момента. Той изрази своята гледна точка в интервю за германската медийна група Funke, част от което беше публикувано в събота.

"Русия трябва да стигне до точката, в която е готова да влезе в конструктивни преговори", каза Блинкен, отговаряйки на въпрос за възможността за мирни преговори между Москва и Киев. Целта, каза той, трябва да бъде справедлив и траен мир.

За някои идеята за прекратяване на огъня може да е изкушаваща и аз го разбирам, но ако това се сведе до действителната ратификация на завладяването на голяма украинска територия от Русия, това няма да бъде справедлив и дълготраен мир. Русия може да прегрупира своите войски и да атакуват отново след известно време", - каза държавният секретар на САЩ.

US генерал насъска ВСУ: Сега взимате Крим, после идва ред и на Донбас

В друга част на интервюто, публикувана в петък, Блинкен предположи, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна може да започне през следващите седмици. 

Той също така добави, че докато руската агресия продължава, западните страни ще "поддържат безпрецедентен натиск от санкции и контрол върху руския износ".

"Има две цели за много от приятелите и партньорите на Украйна", каза Блинкен.

"Първата е да направим всичко по силите си, за да помогнем на Украйна да продължи да си връща територии. Това включва контранастъпление, което вероятно ще започне през следващите седмици", каза той. "Второ, Киев трябва да бъде подкрепен в изграждането на своя потенциал в средносрочен и дългосрочен план", каза държавният секретар на САЩ.

В същото време украинският президент Зеленски заяви, че деокупацията на Крим е цел, която няма алтернатива, предаде УНИАН.

"Деокупацията на Крим няма алтернатива не само за Украйна, но и за целия свят. Убеден съм в това. За реда в света, който се основава на конвенциите и Устава на ООН, а не на престъпните наклонности на убийци, насилници и грабители, които Русия се опитва да разпространява", подчерта Зеленски.

Президентът допълни, че Украйна с право очаква териториалната й цялост да бъда зачитана в пълните й граници - от северните украински градове до Севастопол и Керч на юг, така както тя зачита териториалната цялост на всички държави от Европа до Латинска Америка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук