Благодарение на ембаргото на чуждото продоволствие, на огромните субсидии и слабата рубла някои селскостопански отрасли на Русия започнали да носят повече изгода, отколкото продажбата на въоръжение, пише Bloomberg в публикацията Putin Is Growing Organic Power One T-34 Tank-Tomato at a Time.
Успехът на руското селско стопанство се обяснява със стремежа на правителството да минимизира зависимостта на Русия от не подконтролните пазари. Значителен тласък дали конфронтацията на Москва и Анкара и частичната забрана за внос на турска продукция, станали „благословия за селскостопанските производители”, отбелязва Bloomberg.

Главно достижение на руската продоволствена стратегия станали рекордните продажби на зърно. Русия изпревари САЩ, ставайки тази година най-големият износител. Това знаково събитие е съпроводено с високи добиви на царевица, ориз, соеви бобове и просо. Добивите от зърно заедно със слабата рубла довел до там, че доходите от експорта на продоволствие се оказали по-високи от продажбата на оръжие.

Едновременно с увеличаването на експорта се намалява вносът – от 2013 г. Русия намалила закупуването на задгранични продукти за храна с около 40%.

Превод и редакция: БЛИЦ