От началото на войната в Украйна до 3 септември 2023 година страната вече е получила 100 млрд. долара военна помощ.

„Ако трябва да изчислим и оценим всичката помощ, която сме получили до момента, мисля че тя достига размер на близо 100 млрд. долара. Повече от 50 млрд. долара са само от САЩ“, огласи министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников.

По думите му, за да получи оръжие, оборудване, боеприпаси, снаряди и патрони, той комуникира с различни държави в различни часови зони. В същото време разходите за армията идват от украинския бюджет.

„Голяма част от бюджета на МО се изразходва за парично подпомагане на военните и компенсации. Ако изчислим ефективността на използването на бюджета, то той се реализира добре. Не може хора да казват, че не го използваме ефективно, защото не се знае какво щеше да стане, ако не бях процедирал така“, заяви министърът.

Помощ за Украйна

Европейският съюз предлага  да се създаде специален фонд в рамките на Европейския фонд за мир за закупуване на оръжия за Украйна в размер на до 5 милиарда евро годишно за следващите четири години. Предложението може да бъде гласувано в края на годината.

В същото време, от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Съединените щати вече са предоставили  66,2 милиарда долара помощ.

Превод и редакция БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук