Борсова грешка осъществи мечтата на ръководството на "Газпром" превръщайки руския енергиен гигант в най-скъпата компания в света.
На Московската междубанкова валутна борса на втори февруари за три минути бяха изтъргувани 16 репо сделки с акции на "Газпром" на обща стойност 1.62 трлн. рубли (44.85 млрд. долара), съобщиха от борсата.

Въпреки че газовата компания е сред най-ликвидните емитенти на руския капиталов пазар, среднодневните обороти по позицията са за около 11 млрд. рубли (5 млрд. рубли вчера), а цялата пазарна капитализация на компанията е 86 млрд. рубли. (2.3 млрд. долара), според сайта на борсата.

Това означава, че в хода на търговията са били изтъргувани акции на "Газпром", надхвърлящи двадесет и пет пъти съвкупния капитал на дружеството и около една осма от пазарната капитализация на цялата борса.

Засега от борсата не разкриват причината за тази грешка. Според "Ведомости" от двете страни по сделката е получена информация, че става дума за грешка с броя на книжата. В момента тече проверка на сделката.

Грешки при търговията с акции на "Газпром" са се случвали и по-рано. На 3 октомври 2007 година на другата борса в руската столица РТС книжата на дружеството поевтиняха с 9.36%. Тогава двама дилъри от водещи инвестиционни посредници изтъргуваха книжа за 205.2 хил. долара, а пазарната капитализация на компанията в този момент надхвърляше 250 млрд. долара.

Месец по-рано в една сесия акциите на газовия гигант поскъпнаха с над 10% отново поради грешка при въвеждане на поръчката. Дилърите пресметнаха, че някой е въвел цена за акция от 11.58 долара вместо 10.58 долара за брой.

Брокерите често допускат грешки. Основно – при търговия с акции и то за далеч по-малки суми. Например на 14 юни 2007 година котировките на "Лукойл" излетяха с 11 на сто на РТС отново заради грешка.

Досега рекордът в историята на руския капиталов пазар се държеше от дилър на "Тройка диалог", който на 15 септември 2006 г. продаде за 144 хил. долара опциони на индекса РТС, чиято пазарна цена беше в размер на 3.9 млн. долара.

Грешката от втори февруари надхвърля драстично всичко до този момент. Вероятно въпреки забраната за къси продажби на книжа без покритие, въведена през есента на миналата година, подобни сделки продължават да се сключват на ММВБ.

Агенция "Интерфакс" изчисли, че сума от 1.62 трлн. рубли представлява около 12 процента от цялата парична маса в Руската Федерация, или около една четвърт от очакваните бюджетни постъпления за 2009 година.

Въпреки че са били изтъргувани книжа, надхвърлящи 20 пъти целия капитал на компанията, сделката все пак се е състояла. А според агенцията трябва да се предположи, че в един и същи момент са сгрешили двама брокери – един от тях не е имал достатъчно средства, а другият – акции на "Газпром". /Дневник.бг