Международният валутен фонд /МВФ/ настоява западните банки да запазят присъствието си в Източна Европа. Оттеглянето на капитали от региона носи огромни рискове, предупреждават експертите. От Вашингтон информира кореспондентът на Дойче веле Соня Каникова.
Западните банки с голямо присъствие в Източна Европа не трябва да прекратяват краткосрочното си финансиране за региона и не трябва да оттеглят капиталите си. В противен случай рисковете са непредвидими, се твърди в един нов анализ на МВФ. Отпуснатите от западните банки заеми в условията на финансово-икономическа криза се превръщат в „заложници”, изтъкват авторите на анализа.
Опасност от икономически застой
Анализът е изготвен на базата на данни за чуждите кредити в 13 държави от Източна Европа, в това число и България. Според изчисленията на експертите опасността от икономически застой заради евентуално шоково прекратяване на кредитирането отвън е голяма. Рискът е различен за всяка от източноевропейските държави.
Тежките последици ще засегнат и самите западни банки. Платежоспособността на източноевропейските длъжници може да се стопи напълно в резултат на замразеното кредитиране, което влачи след себе си трайна икономическа криза, смятат от МВФ. Авторите на анализа са на мнение, че взаимната зависимост между банки-кредитори в Западна Европа и длъжниците в Източна Европа е по-голяма от предполаганото досега. Оттеглянето на капитал от страна на бягащи от рискове инвеститори остави някои от държавите в Източна Европа с един-единствен източник на кредитно финансиране: банките, притежание на финансови институции в Западна Европа.
Един от показателите за уязвимост на източноевропейските икономики е размерът на дефицита по текущата сметка – който просто изразява степента на зависимост от чуждо финансиране. Румъния, която току-що уговори с МВФ спасителен финансов пакет от 20 милиарда евро, има дефицит, възлизащ на 13 процента от БВП – тази стойност е значително по-малка от показателите за България и трите балтийски страни.
Опити за предотвратяване на катастрофата
Поради тясната зависимост, в която се намират кредитори и длъжници, и огромните рискове за двете страни, мисията на МВФ в Румъния преговаря със западните банки, като искането е те да оставят финансовите канали отворени. МВФ иска от тях да не оттеглят капитал от Румъния и да поддържат определено ниво на резервен капитал.
Специалисти от фонда казват, че това ще е политиката на институцията във всяка източноевропейска държава, застрашена от финансово-икономически колапс. Ръководителят на мисията Джефри Франкс, цитиран от списание „Форбс”, казва, че западните банки не могат да бъдат задължени да изпълнят искането на фонда, но институцията се надява те да сътрудничат, тъй като това е в техен интерес. МВФ е убеден, че това е начинът да се избегне евентуална катастрофа.
Румъния е шестата поред източноевропейска държава, която ще получи финансова помощ от МВФ. В процес на преговори е Турция, а следващата кандидатка за помощ от МВФ ще е най-вероятно България, твърдят американски анализатори. /БЛИЦ