Почти 400 пингвина, които поради мистериозни причини се бяха объркали и навлязоха на територията на Бразилия, бяха отпратени към родината им Патагония, съобщават бразилските медии.
Още в края на миналата седмица повече от 370 пингвина са били пуснати в морето от плажа на град Рио Гранде към южнобразилската провинция Рио Гранде до Сул. “Може да се каже, че почти всички животни ще намерят пътя към вкъщи в Патагония”, обяснява океанографа Лауро Барселос.
Миналата седмица туристи са намерили десетки от тези обитатели на големите широчини на Южното полукълбо в субекваториалните води на североизточните бразилски щати Баия и Сержипи. Биолози казват, че това е абсолютен рекорд за придвижване на антарктически птици на север. Според учените едно от обясненията за този феномен е глобалното затопляне, което води до топене на ледниците в Антарктика и засилване на студеното Малвинско /Фолклендско/ течение покрай бреговете на Южна Америка. Поради прекомерния улов на риба от страна на човека птиците, които живеят в Антарктика и Патагония /южните райони на Чили и Аржентина/, са принудени да отиват много далече в морето в търсене на храна. Те обаче стават жертва на силните океански течения, които ги отнасят към бразилските плажове. По данни на Института за опазване на околната среда на Бразилия мащабите на нашествието на пингвини по плажовете на Бразилия през тази година са довели до незаконна търговия с тези екзотични птици. Цената на бебе-пингвин на черния пазар достига 500 бразилски реала /318 долара/. Много от местните жители дори са се опитали да си вземат пингвин в къщи, но специалистите не препоръчват птиците да бъдат хранени или мити в домашни условия. Те съветват да бъде потърсена професионална помощ, тъй като повечето от пингвините достигат до бразилските плажове гладни и слаби, преминавайки разстояние от 5 000 км в студените води. По бреговете на Бразилия обаче са забелязани не само живи пингвини. През последните два месеца до бреговете са достигнали стотици тела и загинали бебета – пингвини. Според еколозите пингвините загиват поради замърсяването на водата. /БЛИЦ