Изследователи установиха, че британски лекари продължават да предлагат да поправят хомосексуалните наклонности, въпреки че няма доказателства за ефикасността на такива методики.
Някои медици, специализирали се в лечение на психически разстройства, заявиха, че са се съгласявали да помогнат на пациенти, обърнали се към тях с молба да намалят влечението им към представители на същия пол.
Резултатите от изследването, проведено от специалисти в Лондон, са публикувани в списание BMC Psychiatry. В анкетата са участвали 1 400 лекари, предаде Би Би Си.
4 % от анкетираните доктори са казали, че са готови да се опитат да променят сексуалната ориентация на своите пациенти.
17 % от участвалите в изследването пък казват, че вече са се занимавали с корекция на хомосексуалните наклонности на потърсили от тях помощ хора.
Получените числа като цяло съвпадат с резултатите от предишните години.
От британския Кралски колеж на психиатрите казаха, че представителите на сексуалните малцинства “имат право на защита от потенциално опасни методи на лечение, особено тези, които са насочени към промяна на сексуалната ориентация”.
В САЩ, където имаше дискусии относно лекуването на хомосексуалността, Американската психиатрична асоциация /АПА/ препоръча на всички специалисти, които се придържат към етичните стандарти, да се въздържат от подобни опити.
Заедно с тези подходи обаче от някои организации настояват, че пациентите могат да търсят такава лекарска помощ, а лекарите имат право да я предлагат. Те се позовават на работата на психиатъра Робърт Спитцър, който се обяви за изключване на хомосексуализма от списъка на АПА на психическите разстройства, но по-късно изрази мнение, че сексуалната ориентация може да бъде променена с терапевтични средства. /БЛИЦ