Тимъти Лес, бивш политически секретар в посолството на Великобритания в Скопие, предизвика скандал, след като в интервю за хърватски вестник каза, че най-добре ще бъде ако Македония бъде поделена между съседките си и бъдат създадени Голяма Албания, Голяма Сърбия и Голяма Хърватия, пише "Вечер".
Пред "Ютарни лист" той каза: "На Балканите няма условия за създаване на мултиетнически държави, в които гражданите без разлика от етноса им биха имали еднакви права, сигурност и икономически възможности. Този регион системно страда от демократична традиция и установен либерализъм, което не позволява на малцинствата да имат доверие в държавните институции."

На забележката на журналиста, че реализацията на неговите идеи на практика означава подялба на Босна и Херцеговина, Македония и Косово, Лес казва:
"Тези държави реално и днес са поделени, така че това, което казвате, е само условно. Смятам, че създаването на национални държави би било в края на краищата позитивно, защото в балканския контекст териториално дефинираната държава може по-добре да гарантира правата и сигурността на населението. Сигурен съм, че напреженията на Балканския полуостров ще изчезнат, когато на сърбите, албанците и хърватите им бъде осигурен живот в рамките на националните им държави."

Анализа си Тимъти Лес приключва с думите: "Албания, Сърбия, Черна гора и Хърватия показват, че е възможна вътрешна интеграция на малцинствата.". От друга страна "в Босна, Македония и Косово има недоволни национални малцинства, чиито стремежи предизвикват постоянно напрежение. Тези три държави са цялостно нефункционални."

Превод: БЛИЦ