Първият заподозрян по делото за изчезването на 4-годишното британско момиче Маделин МакКейн, 34-годишният Роберт Мурат, изтръгна днес съдебно споразумение за обезщетение в размер на 600 000 паунда от десет британски вестника, които съдеше за безпочвените им спекулации относно неговата роля в изчезването на Маделин, съобщи Скай Нюз.
“В този случай вестниците предизвикаха пълно и безвъзвратно разрушаване на моя и на живота на моето семейство”, каза днес Мурат пред журналисти, след като получи извинението на пресата пред Върховния съд.
Детето изчезна от хотелската стая на родителите си по време на почивката им в Португалия на 3 май 2007 г., точно преди четвъртия му рожден ден. Сред фалшивите твърдения на пресата бяха, че консултантът по недвижими имоти има педофилски наклонности и е бил участник в педофилска мрежа, която отвлякла Маделин. Твърдеше се също, че ДНК-материал от Маделин бил намерен в неговия апартамент. Роберт Мурат започна делото срещу вестниците заедно с приятелите си Михаела Валчук и Сергей Малинка, които също получиха извинение за фалшивите публикации срещу тях, а адвокатите им по-късно разкриха, че също са си осигурили съществена, шестцифрена сума по споразумението. Днешното съдебно споразумение идва след предприетото от родителите на Маделин съдебно дело срещу пресата, което също доведе до извинения на челните страници на “Дейли Експрес” и “Дейли Стар” през март. Мурат, който има вила на стотина метра от хотела, от който изчезна Маделин, беше първият разпитан по случая 11 дни след изчезването. Той служеше и като доброволен преводач на португалската полиция при разследването. Роберт Мурат все още е главният заподозрян по случая, заедно с родителите на Маделин, припомня Скай Нюз. /БЛИЦ