Британските власти се готвят да дадат по-големи правомощия на полицията и тайните служби да следят телефонните разговори, както и комуникациите по интернет. Целта – по-голяма ефективност на борбата срещу тероризма.
Британският министър на вътрешните работи Джаки Смит заяви, че тези мерки са необходими за ефективна борба срещу тероризма и престъпността. Но кореспондентът на Дойче Веле в Лондон Андрей Владов отбелязва, че плановете на лейбъристкото правителство са били разкритикувани като опит да се посегне на гражданските права на британците.
Британското правителство обмисля да създаде централна база от данни, където да бъде регистриран всеки телефонен разговор, изпратен имейл, или посетен електронен сайт в Обединеното кралство.
Министърът на вътрешните работи Джаки Смит заяви, че ако не получат по-големи права да съхраняват подобна информация, полицията и силите за сигурност няма да могат успешно да вършат своята работа. „Възможността да прихващаме комуникации и да придобиваме информация е от жизнено значение за борбата срещу тероризма и сериозната престъпност като сексуалните престъпления срещу деца, убийствата и трафика с наркотици”, посочи Джаки Смит. Тя изрично подчерта, че става дума само за т.нар. „комуникационна информация” - кога е бил осъществен телефонният контакт или интернет връзката, между кого и колко време са продължили. Самото съдържание на разговорите, както и текстовете на съобщенията няма да бъдат съхранявани, увери британският вътрешен министър.
Тази информация и сега се събира от телефонните и интернет-компании, за да бъдат изготвени сметките на клиентите. Съгласно сегашното законодателство не само правителството, полицията и тайните служби, но и местните органи на властта могат да поискат достъп до данните. Фирмите обаче имат право да откажат и да отнесат въпроса до регулаторен орган. Британското правителство иска да отнеме това право и да задължи информацията да бъде съхранявана до две години, за да бъде проучвана, ако това се наложи.
Очаква се намеренията на властите да бъдат внесени в края на годината в парламента като законопроект за комуникационните данни.
Опозицията се противопоставя
Но опозицията още отсега заяви, че ще се противопостави на плановете на правителството. Доминик Грийв, който отговаря в Консервативната партия за вътрешните работи, посочи, че кабинетът на премиера Гордън Браун трябва да представи убедителни доводи, защо иска такова огромно увеличение на държавните правомощия.
Либералдемократите заявиха, че плановете на управляващите са обезпокояващи и приличат на зловещ сюжет тип „Биг брадър” от роман на Джордж Оруел.
Против е дори назначеният от правителството независим експерт, който следи за правомерността на антитерористичните закони. Лорд Карлайл изтъкна, че не бива да се обявява „открит сезон” за лов на лични данни под претекст, че се води борба срещу тероризма. Така че свръхнаблюдението на британците може все пак да не влезе в сила. Силната реакция срещу създаването на супер-база от комуникационни данни вероятно ще накара управляващите в Лондон, ако не да се откажат, то поне да смекчат готвените мерки за следене на телефонните и интернет контакти. /ДВ