Румънският президент Траян Бъсеску потвърди в разговор с турския си колега Абдуллах Гюл в Анкара вчера подкрепата на страната си за членството на Турция в Европейския съюз, предаде Аджерпрес.
След разговора си с турския държавен глава Бъсеску каза, че Европейската комисия няма интерес Турция да бъде тревожена в преговорния й процес за присъединяване към ЕС. Няма интерес Турция да бъде безпокоена по нейния път и да бъдат добавяни допълнителни изисквания, заяви Бъсеску, отговаряйки на въпрос на турски журналисти каква е тайната на Румъния, която успешно завърши преговорите за присъединяване към ЕС преди Турция. Уверявам ви, че ние също преминахме през тази фаза, но научихме, че един от "дефектите" на хората в Европейската комисия е, че знаят много добре кога една страна изпълнява критериите, а друг е, че те са много упорити и не те оставят намира, докато не изпълниш тези европейски стандарти, заяви Бъсеску. Смятам, че не става въпрос за допълнителна пречка, а за необходимостта да бъдем сигурни, че Турция изпълнява с максимална точност всички критерии, добави румънският държавен глава.
Бъсеску повтори, че Румъния продължава да бъде безрезервен поддръжник на присъединителния процес на Турция и нейното членство в Европейския съюз. От своя страна президентът Гюл изрази благодарностите си към румънския президент за постоянната подкрепа на Румъния за турската европейска интеграция и подчерта развитието на икономическите отношения между двете страни, които през 2007 г. достигнаха търговски обмен от над 7 милиарда долара. /БЛИЦ