Румънската сенаторка Диана Йованович-Шошоака внесе в парламента законопроект, който предвижда анексирането на редица украински територии, които някога са били част от Кралска Румъния, информират медиите в северната ни съседка.

Законодателната инициатива, предложена от сенаторката, предвижда преразглеждане на Закон № 129/1997 относно ратифицирането на Договора за добросъседски отношения и сътрудничество между Букурещ и Киев, който е в сила от много години.

Предвижда се документът да съдържа нов член, според който Румъния си връща своите исторически територии в Северна Буковина, Буджак (южната част на Бесарабия), историческата област Марамуреш в Карпатите, както и Змийския остров в Одеска област.

Според авторката на законопроекта, всички горепосочени територии са били несправедливо отнети от Съветския съюз и "присъединени" към тогавашната Украинска ССР. С анулирането на този договор, парламентаристите смятат, че пактът "Молотов-Рибентроп" също ще загуби силата си и страната ще може да възстанови историческата справедливост и да защити около 1 милион етнически румънци, живеещи в тези региони.

Друг сенатор, пожелал анонимност, също коментира тази законодателна инициатива, като се оплака от нарушаването на правата на етническите румънци от украинските власти, които приеха спорния закон за националните малцинства миналата година.

Шошоака разкритикува и настоящия президент на Румъния Клаус Йоханис (етнически германец), който според нея "унищожава страната в интерес на Германия и Австрия". Според нея украинската криза е конфронтация между САЩ и Руската федерация, а територията на Румъния се използва като театър на военни действия и нейните граждани "скоро ще станат пушечно месо в този конфликт".

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук