Холандските власти по водните ресурси затвориха няколко големи бента, диги и шлюзове по водните пътища в страната, за да предотвратят наводнения от високите приливни вълни, надигнали се в резултат на мощната буря, разразила се над Северно море, предаде АП.

Сред затворените съоръжения е 32,5-километровият бент, който огражда Амстердам от морето.

Холандия е ниска и равна страна, голямата част от която е отвоювана от морето чрез сложни системи от хидротехнически съоръжения и винаги е изложена на риск от наводнения заради напора на високи морски води.

Мощен порив на вятър събори тази сутрин голямо дърво в Южна Франция и уби 43-годишна жена пред децата й, съобщи френската полиция, цитирана от АП. Трагедията се разиграла над един от хълмовете над град Ница на Средиземно море.

Жената извеждала децата от дома им, за да ги заведе на училище, когато дървото се сгромолясало върху нея. Децата повикали бащата, който се опитал с електрически трион да изкара жената изпод дървото. Когато пристигнал и противопожарният екип, тя вече била мъртва. Дървото улучило главата й.

Ураганни ветрове вилняха цяла нощ и в Северна Франция. Над 50 души са ранени, но няма сериозно пострадали. Повече от 200 000 домакинства са без електричество. 210 пътници в скоростния влак "Талис" от Брюксел за Париж заседнаха с часове на пътя заради паднало дърво на релсите.


Най-засегнатите райони са Нормандия и Пикардия. Спешните служби са регистрирали 4041 повиквания, свързани с инциденти, причинени от бурята.