Американският президент Джордж Буш подписа протоколите за ратифициране от САЩ на договорите за приемане на Албания и Хърватия в НАТО. Влизането на двете страни в организацията е историческа стъпка за Балканите, подчерта Буш по време на церемонията в Белия дом, на която присъства генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер.
"Само за едно десетилетие този регион се превърна от една съсипана от война земя във фактор, допринасящ за международния мир и сигурност", аргументира се американският държавен глава.  Буш изрази подкрепа и за евроатлантическите амбиции и на други страни - Грузия, Украйна,  Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, "ако тя избере този път". Съединените щати са за възможно най-бързо приемане на Македония в НАТО, потвърди също той. 

Яп де Хоп Схефер похвали американския президент за неизчерпаемата енергия, с която работи за превръщането на НАТО в един по-голям и по-успешен съюз. Присъединяването на Албания и Хърватия към Алианса "ще е благодат за Югоизточна Европа и ярка демонстрация, че регионът може да се отърси от трагичното си минало", подчерта той.
На срещата си на върха през април в Букурещ НАТО покани Албания и Хърватия да станат негови пълноправни членове. За да стане обаче членството на двете страни факт, договорите за присъединяването им трябва да бъдат ратифицирани от всички 26 държави членки на Алианса.

Предвидено бе в Букурещ да получи покана за членство и Македония. Гърция обаче блокира нейната кандидатура поради спора между двете страни за името на бившата югославска република. /БЛИЦ