Американският президент Джордж Буш днес подписа приетия миналата седмица от Конгреса спасителен пакет от мерки за пазара на ипотечните кредити, включващ спешна финансова помощ за финансовите и гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, които притежават или гарантират почти половината от 12-те трилиона долара ипотечни дългове в САЩ, съобщиха американските медии.
Новият закон осигурява временно държавното финансиране за “Фани” и “Фреди” и дава възможност на правителството да изкупи акциите им, ако те изпаднат в криза. Мерките идват на фона на рекорден темп на спадане на цените на еднофамилните къщи – с 0,9% през май в сравнение с предходния месец април и с 15,8% в сравнение с май 2007 г. Пакетът от мерки предвижда и финансиране в размер на 300 милиарда долара от Федералната жилищна администрация в помощ на собствениците на жилища – за получаване на по-достъпни, гарантирани от държавата ипотечни кредити, което ще ги освободи от сегашните им станали непосилни за изплащане ипотеки.
Буш подписа закона без фанфари и церемонии, полагайки тази сутрин в Овалния кабинет подписа си под документа, който някога заплашваше с вето. Той беше придружаван от финансовия министър Хенри Полсън и министъра по жилищните въпроси Стив Престън. Президентът не одобряваше версията, приета след гласуването в Конгреса заради предвиденото в нея финансиране от 3,9 милиарда долара в полза на щатските власти – за изкупуване и ремонт на отнетите от собствениците ипотекирани жилища. Буш смята, че тези пари ще облагодетелстват наемодателите, които допринесоха за ипотечната криза, като ги насърчи да отнемат още ипотекирани жилища вместо да работят с кандидат-собствениците за уреждане на техните задължения, отбелязва Ен Би Си. /БЛИЦ