Збигнев Бжежински - бившият съветник по националната сигурност на САЩ и изтъкнат поддръжник на Барак Обаба, предупреди президентския кандидат на Демократите, че рискува да повтори грешката на Съветския съюз в Афганистан, съобщи в. “Файненшъл таймс”.
Преди началото на таз-седмичната си обиколка в Близкия Изток и Европа, Обама призова за изпращане на допълнителни 10 000 американски войници в Афганистан, за сметка на редуцирането им в Ирак. От афганистанската столица Кабул вчера, Обама изъткна, че Афганистан трябва да стане фокусът на американските военни усилия, тъй като обстановката в страната е “нестабилна и спешна” на фона на засилената офанзива на талибаните срещу силите на НАТО.
Но в интервю за днешния брой на “Файненшъл Таймс”, Бжежински предупреждава: “Важно е за американската политика като цяло и за Обама в частност, да признаят, че само изпращането на повече войници в Афганистан, не дава цялостно решение. Изправени сме пред риска да повторим грешката, направена от бившия Съветски съюз. Стратегията ни затъва все по-дълбоко и по-дълбоко”.Бжежински припомня, че Съветският съюз нахлу в Афганистан, мислейки, че там има комунистически елит, на който може да разчита. “Трябва да внимаваме да не надценим призива на демократичния афганистански елит, защото рискуваме военното ни присъствие в Афганистан постепенно да обърне местното население срещу нас”, отбелязва Бжежински в интервюто си за “Файненшъл таймс”./БЛИЦ