Един от основателите на компанията “Майкрософт”, съратникът на Бил Гейтс, американецът от унгарски произход Чарлс Симони, за втори път стартира към Международната космическа станция /МКС/.
Ракетата-носител с екипажа на 19-ата експедиция на МКС – руснака Генадий Падалка и американеца Майкъл Барат, както и самия Симони, стартира от космодрума Байконур.
Така Симони стана рекордьор сред космическите туристи по брой полети и по време, прекарано в околоземна орбита.
За първи път Симони летя на МКС през 2007 г., като плати за това 25 милиона долара. Сегашният му втори полет ще му струва не по-малко от 35 милиона долара.
Възможно е той да се окаже последният непрофесионалист – участник в космически полет, тъй като всички места в руските космически кораби “Союз” са вече разпределени за няколко години напред между космонавти от Русия, Казахстан, САЩ и Европа.
Както самият Симони каза, трети път сам в космоса той няма да лети, защото взима предвид мнението на съпругата си. “Сега вече съм женен /при първия полет той беше все още ерген/ и сега трябва да взимам предвид мнението на съпругата си. Трети път няма да летя на МКС, жена ми ми забрани”, каза Симони малко преди втория полет, предаде РИА “Новости”. /БЛИЦ