"Бюлетинът на атомните учени" обяви, че "Часовникът на Страшния съд" ще остане на 100 секунди до полунощ, както беше и през 2021 г. Учените посочват ядрените оръжия, изменението на климата и пандемията от COVID-19 като "екзистенциална заплаха за човечеството."

Решението обяви Рейчъл Бронсън на видеоконференция във Вашингтон. Тя е президент на авторитетното американско списание "Бюлетин на атомните физици", на чиято корица за пръв път се появява смразяващият часовник през 1947 година.

"Часовникът на Страшния съд" е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието "Bulletin of the Atomic Scientists" на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

75 години по-късно ситуацията в международната сигурност не се е стабилизирала. Напротив, часовникът остава най-близо до апокалипсиса, който слага край на цивилизацията, защото светът се намира в изключително опасен момент.

Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Bulletin of the Atomic Scientists каза, че часовникът "продължава да показва опасността, напомняйки ни колко много работа трябва да се свърши, за да се гарантира по-сигурна и по-здрава планета. По принцип от 2020 г. светът остава на 100 секунди от своето унищожение.

Както се отбелязва в изявление, публикувано на сайта на списанието, "това решение по никакъв начин не означава, че международната сигурност се е стабилизирала". Според авторите това, напротив, означава, че светът е "замръзнал в изключително опасна ситуация".

"През 2019 г. го нарекохме нова аномалия и тя за съжаление продължава", подчертават учените.

Най-благоприятна е била прогнозата през далечната 1991 г. - цели 17 минути. Това се обяснява с факта за края на Студената война и колапса на СССР, но и на появилите се надежди за демокрация по света.