Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че в страната му ще бъдат допускани руски войници, но руски бази на територията на Венецуела няма да има.
По време на седмичната си програма “Ало, президенте” Чавес опроверга появилата се информация, че Венецуела ще даде на Русия остров Орчила, на който да бъде построена военна база, предаде Би Би Си.
“Нещата не са такива. Казах на президента Дмитрий Медведев, че във всеки един момент, когато е необходимо руската авиация да направи спирка във Венецуела, нашата страна е достъпна за това”,съобщи Чавес.
Началникът на щаба на руската далечна авиация генерал-майор Анатолий Жихарьов каза през уикенда, че Чавес е предложил летището на остров Орчила да бъде използвано за временно базиране на стратегически самолети от руските ВВС. “Има такова предложение от страна на Венецуела. Това е възможно, ако го има съответното политическо решение”, каза генералът в интервю за Интерфакс. Жихарьов съобщи, че група руски офицери вече са провели инспекция на летището и са заключили, че след не голяма реконструкция то ще може да осигурява кацане и излитане на руски стратегически бомбардировачи с пълен товар. В същото време генералът подчерта, че става дума само за възможност за временно базиране на руските стратегически самолети на острова.
Руските власти в последно време се опитват да укрепят връзките си със своите съюзници от съветската епоха – Куба и Венецуела, които са яростни критици на САЩ, припомня Би Би Си. /БЛИЦ