Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Турция ще продължи да играе "важна роля" в Европа и добави, че Общността без Турция е "непълна", съобщава "Франс прес".
Министърът призова за премахване на "изкуствените пречки" за членство на страната в ЕС чрез отваряне на повече глави в преговорите за присъединяване със Съюза.

Европейският парламент през ноември обяви, че преговорите с Турция - страната е кандидат за членство от 1997 г. - трябва да бъдат прекратени заради репресиите на Анкара срещу политическата опозиция и свободата на пресата след неуспешния преврат през юли.

Чавушоглу също така заяви, че Турция очаква визовата либерализация за турски граждани "да бъде осигурена веднага".

Съгласно споразумението за ограничаване на мигрантския поток между Турция и ЕС, подписано през март 2016 г., ЕС се ангажира да осигури безвизов режим на пътуване на турските граждани в замяна на помощта на страната в ограничаването на броя на мигрантите, опитващи се да влязат в Европа.

По думите на турския първи дипломат, той очаква отношенията със САЩ да се подобрят при президента Доналд Тръмп и посочи, че страните имат "потенциала да създадат положителни ефекти в широк географски регион".