Чехия, актуалният председател на ЕС, изпадна в правителствена криза. Вчера парламентът гласува с минимално мнозинство вот на недоверие на кабинета Мирек Тополанек. Какво означава тази криза за Европейския съюз?
Брюксел запазва самообладание, се казва в коментар на Дойче веле. Никой не иска да говори за катастрофа. Първите реакции бяха доста безрадостни, но официалната декларация на ЕК беше съвсем делова: в края на краищата председателството на ЕС било в ръцете на държавата, а не на определено правителство.
Безпомощно председателство в кризисен момент
В Брюксел се надяват, че премиерът Тополанек ще може да продължи временно работата си до изтичането на чешкото председателство в края на юни. Само че това би означавало Тополанек да бъде като парализиран през останалите месеци до края на европейския си мандат. А от него се очаква да се представи убедително на предстоящите така важни срещи на високо равнище на ЕС.
В началото на април той ще посрещне Барак Обама в Прага. През май е запланувана среща на върха, на която ще стартира новото партньорство с източните съседи на Общността. По-късно предстои и среща на високо равнище с Китай. И всичко това с един практически безпомощен председател на ЕС.
Председателството се обслужва, разбира се, от многобройни чиновници и дипломати, които остават по местата си. Само че досегашното чешко председателство не бе особено убедително и едно паднало правителство ще бъде затруднено още повече да наложи своята линия.
Главната грижа на Брюксел
Депутати от Европейския парламент разкритикуваха поведението на опозицията в Прага. Водачът на парламентарнатна група на консерваторите французинът Жозеф Дол заяви, че е безотговорно в този кризисен момент Европа да се оставя без силно ръководство. Фракционният шеф на либералите англичанинът Греъм Уотсън пък изрази опасението, че развитията в Прага ще забавят ратификацията на Лисабонския договор.
А това е главната грижа на Брюксел. Чехите и без това бавят ратифицирането на Договора за реформи. Лагерът на критиците на договора, сред които се нарежда и президентът Вацлав Клаус, получава сега допълнително самочувствие от падането на Тополанек. Междувременно в Ирландия, където референдумът за договора се провали през миналата година, сега се очертава мнозинство в полза на ратификацията. /БЛИЦ