Дяснорадикалните среди в Чехия стават все по-активни и дръзки. Организират се постоянни походи и шествия на "бръснатите глави" , както и различни митинги и акции, с цел привличане на общественото внимание.
Отскоро се заговори дори за "окончателно решаване на циганския въпрос". "Акцията " да върнем ромите в Индия" е идея на Националната партия, която в своята програма е записала, че предлага държавата да закупи земя в Индия, след което да изсели там всички чешки роми, връщайки ги към корените им. Намекът е ясен: нека ромите, за които се предполага, че имат индийски произход, се завърнат там, откъдето са дошли. Председателят на ромското сдружение "Дзено" Иван Весели обвинява чешкото правителство, че не предприема нищо срещу подобни абсурдни акции, които на всичкото отгоре съзнателно се опитват да пораждат асоциации с холокоста - изтреблението на евреите през Втората световна война - без да се срамуват от това. Според Весели, е учудващо защо чешкото правосъдие си затваря очите пред подобни идеи, които отдалече намирисват на националсоциализъм. Вярно е, че министърът на вътрешните работи Иван Лангер обяви, че Националната партия ще бъде поставена под наблюдение и - в случай на нужда и забранена, ако продължавала да предприема неща, които поставят на изпитание общественото търпение.

Забраната на една партия обаче е доста трудна работа, която лесно може да се провали - германският опит в това отношение е поучителен. Освен това, чешкият експерт по екстремизма Зденек Зборил твърди, че забраната на една партия не решава проблемите. Той препоръчва, вместо това държавната власт да преследва по съдебен път всяко конкретно деяние на въпросните активисти, за което имало достатъчно подходящи закони.

Междувременно радикалните сили се ползват със сериозно влияние и популярност и в средите на цялото чешкото общество. Експертът Зденек Зборил отива дори по-далеч, като твърди, че в средите армията и полицията са се появили много симпатизанти на дяснорадикалните сили и неонацистите. Неонацистите пропагандират държава, която да пипа с желязна ръка, а до този имидж най-близко са полицията и армията. За мнозина млади хора това се оказва привлекателно. Става дума предимно за млади мъже, произхождащи от региони, в които има много ромско население. Те са много по-податливи на влиянието на дяснорадикалните идеологии.

Според вестник "Млада фронта днес" неонацистите и националистическите партии съвсем целенасочено уголемяват влиянието си сред чешката армия. Чешките десни радикали освен това усилено обменяли опит с германски съмишленици от Саксония и Бранденбург. /ДВ