Чехия е готова да се съгласи руски военни наблюдатели периодично да посещават обектите от ПРО на САЩ, които се планира да бъдат разположени на нейна територия. Това заяви чешкият премиер Мирек Тополанек, цитиран на сайта на руската служба на БиБиСи.
Готови сме да постигнем компромис с руската страна. Ако става дума за непостоянно присъствие, ще приемем това предложение, каза Тополанек в публикувано днес интервю за японския в. "Никей".
Същевременно той подчерта, че въпросът за разполагане на американски радар в Чехия е решен окончателно и безвъзвратно, отбелязва руската служба на БиБиСи. 
Американски представители неведнъж споменаха, че не биха възразили срещу посещения на руски наблюдатели, за да бъдат премахнати безпокойствата на Москва. До момента пречка бе позицията на Чехия и на Полша, които заявяваха, че всяко присъствие на руски военни е неприемливо за тях по принципни съображения. Сред обсъжданите компромисни варианти бе назначаването на руски военни експерти като цивилни служители в руските мисии в Прага и във Варшава, припомня БиБиСи. /БЛИЦ