Два хеликоптера Ми-8, бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35 са свалени в небето над Брянска област в Русия. Пилотите на хеликоптер и бомбардировач Су-34 са загинали. Руската страна съобщава, че противникът е провел планирана операция, с изстрелването на масиран пуск на ракети от територията на Черниговска област на Украйна. 

Хеликоптер се запали и разби в град Клинци, Брянска област. Очевидци съобщават, че преди падането, че Ми-8 е кръжал дълго време над града, след което е паднал в жилищен квартал. 

Все още няма информация за последствията от падането и възможните жертви. 

"Хеликоптерът се е разбил в град Клинци, по предварителни данни, поради пожар в двигателя", заяви източникът на агенцията. По думите му в момента се установява чия собственост е хеликоптерът. Проверяват се дали има пострадали.

В момента към мястото на инцидента пътуват оперативни служби и се установяват обстоятелствата, при които е станала катастрофата. Представителят на местната власт Сергей Евтеев заяви, че на земята няма разрушения и че по-късно ще бъде предоставена допълнителна информация.

 


Впоследствие стана ясно, че е свален и изтребител-бомбардировач Су-34. 

Вероятно Ми-8 и Су-34 са свалени от изтребители с натовски ракети въздух-въздух.

Руските сили за ПВО са успели да прехванат няколко ракети. 2 ракети обаче са преминали през отбраната и са поразили руските бомбардировач и хеликоптер.

Възможно е противникът да е използвал американски ракети със среден обсег на въздушно изстрелване AIM-120.

В същото време местните власти обявиха план за „прихващане“ за задържане на възможни диверсанти, участвали в поразяването на въздушните съдове. 

Моментът на унищожаването на хеликоптер Ми-8 от ракета над Брянска област ВИДЕО

В мрежата се появиха кадри, показващи как хеликоптер Ми-8,  който се разби в град Клинци, Брянска област, е бил ударен от ракетата.

Голям пожар избухва на мястото на катастрофата на транспортния хеликоптер, все още няма информация за жертви.

В същото време в съобщение на службите за спешна помощ се казва, че хеликоптерът е паднал поради пожар в двигателя.

Вторият свален въздушен съд в района на Брянска област е изтребител-бомбардировач.

Очевидци са публикували кадри от горящи отломки.  

Врагът може да използва Patriot 

Използването на американски системи за противовъздушна отбрана Patriot е само едно от предположенията.

Според тактико-техническите характеристики на системата за противовъздушна отбрана Patriot тя е способна да прихваща и унищожава цели, летящи със скорост до 2500 километра в час на разстояние до 100 километра.

Според актуализираните данни са свалени 2 хеликоптера Ми-8, бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35.

Всички самолети са паднали в района на Брянск.

Пилоти на хеликоптер и бомбардировач Су-34 са загинали

Противникът проведе планирана операция, като извърши масиран пуск на ракети от територията на Черниговска област.

На 13 май следобед в град Клинци, Брянска област, Русия, военен хеликоптер Ми-8 падна върху частна къща. Очевидци твърдят, че преди това уж са видели ракета, която е свалила хеликоптер, предава украинският Обозревател.

Руснаци са се оплакали, че останките от военния хеликоптер са паднали точно върху частни къщи. Засега няма данни за ранени и загинали сред цивилното население в Руската федерация. В същото време се съобщава, че двамата пилоти на Ми-8 са загинали на място.

След известно време се появи информация, че два хеликоптера са паднали наведнъж. Става дума за такъв, който се е разбил в град Клинци. Твърди се, че друг хеликоптер на руските нашественици се е разбил близо до село Сурецки Ант. Вторият "хеликоптер" обаче всъщност се оказа изтребител Су-34.

Канал в Telegram, близък до руското министерство на отбраната, написа, че два хеликоптера Ми-8 и един изтребител-бомбардировач Су-34 са се разбили в района на Брянск. Други пропагандисти твърдят, че става дума за един хеликоптер и един изтребител.

Според някои версии руснаците може да са свалили свалили собствения си хеликоптер със средства за ПВО.

Между другото, руски пропагандисти публикуваха снимки от мястото на катастрофата на хеликоптера, от които става ясно, че наистина става дума за различни места. На едно изображение се вижда издигащ се дим в гъсто населен район, който показва високи сгради и църква. Друго място на взрива е в жилищен квартал. 

Също е известно, че пилотът и навигаторът на изтребителя Су-34 не са могли да катапултират и са загинали на място. Останките им вече са открити, мястото на катастрофата е отцепено.

Освен това, според руски медии, разузнавателните служби проверяват информация за друг разбил се самолет в Стародубски район на Брянска област. Можем да говорим за друг изтребител-бомбардировач Су-34.

В Русия се разбиха последователно хеликоптер Ми-8 и боен Су-34, вече издирват диверсанти.  Снимка и видео

Успоредно с това властите на град Клинци заявиха, че уж няма щети на земята от хеликоптер, разбил се в района на Брянск. Местните общественици обаче твърдят обратното.

В мрежата се появиха снимки, на които се вижда, че останките от хеликоптера са паднали върху къщи.

Освен това върху останките на хеликоптера се виждат характерни дупки. Витлото на хеликоптера, който се разби в Клинци, е ранило жена.

В Русия се разбиха последователно хеликоптер Ми-8 и боен Су-34, вече издирват диверсанти.  Снимка и видео

В Русия се разбиха последователно хеликоптер Ми-8 и боен Су-34, вече издирват диверсанти.  Снимка и видео

Според руската страна самолетът уж е бил свален от диверсанти. 

На територията на Клинцовски район на Брянска област е въведен планът "Прехват" - издирват се диверсанти, които може да са замесени в нападението срещу Ми-8 и Су-34.

 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук