Руските разузнавателни служби водят информационна война в Чехия, като изграждат мрежа от марионетни групи и пропагандни агенти, които могат да бъдат използвани за дестабилизиране на страната, предупреди днес чешкото контраразузнаване, цитирано от Ройтерс.
В годишния си доклад Службата за информация и сигурност казва, че тайните служби на Русия и Китай са най-активно действащите в Чехия. Русия се опитва да повлияе на начина, по който чешките медии отразяват ролята й в конфликтите в Украйна и Русия.

Чешкото контраразузнаване предупреждава, че руските агенти опитват да подклаждат обществено и политическо напрежение в Чехия, използвайки марионетни групи и подкрепяйки популистки и радикални движения.

"Изградената инфраструктура за постигането на тези цели няма да изчезне с края двата конфликта. Тя може да бъде използвана за дестабилизиране или манипулиране на чешкото общество или на политическата обстановка винаги, когато Русия реши", се казва в доклада. Според него руски агенти опитват да отслабят чешките медии чрез внедряване и разпространение на пропаганда и дезинформация. Освен това голям брой разузнавачи работели под прикритие в руското посолство в Прага, което е най-голямото дипломатическо представителство в страната със своите 140 души персонал, два пъти повече от този на американското посолство.