Човекоподобни роботи вече могат да разбират мислите ни, съобщи АП.
Технологията за тази цел е разработена от компанията Honda Motor. Тя е предназначена за използване с робота Asimo.
Инженерите от Honda Motor са създали специален шлем, който въз основа на анализ на промените в активността на главния мозък може да определи за какво мисли човек. След това съответният сигнал се предава на робота чрез безжична връзка.
Технологията все пак не е съвършена. Ако човек се отвлича, системата може да не разпознае мисълта му и роботът да не получи никакво указание. Освен това, за да проработи системата за четене на мисли, тя трябва два-три часа да се адаптира към всеки отделен ползвател.
В момента технологията на Honda Motor дава възможност на робота Asimo да разбира кога човек мисли за движение с ръцете, за бягане или за хранене. За обработка на сигнала и извършването на действието на робота му трябват няколко секунди.
Компанията Honda Motors работи върху човекоподобни роботи от 1986 г. Първият Asimo беше представен пред публиката през 2000 г. Роботът е висок 130 см и тежи 54 кг.
През лятото на 2008 г. Asimo се научи да разбира едновременно речта на няколко души. Преди това тези роботи бяха научени да работят по двойки. През май 2008 г. Asimo се изяви като диригент на симфоничен оркестър, припомня ЛентаРу. /БЛИЦ