Американският военен подизпълнител, убит при ракетна атака в Ирак миналия месец, бе погребан в Северна Калифорния, след като смъртта му доведе до редица ответни удари между Иран и САЩ. 


Наурис Уалид Хамид, на 33 години, загина на 27 декември във военна база близо до иракския град Киркук, където е работил като лингвист за базираната във Вирджиния агенция Valiant Integrated Services.

По информация на американските власти, подкрепяни от Иран милиции са обстреляли базата с ракети, убивайки женения баща на две деца Хамид и ранявайки няколко войници. 

Атаката стана повод за ескалация в региона, като се стигна до това, че върховният лидер на Иран предупреди Америка, че ракетният удар от вторник по двете американски бази в Ирак е "само шамар", и че тези ракетни удари "не са достатъчни", за да накажат САЩ. 

Хамид е живял в предградието Арден Аркейд в Сакраменто. Той бе предаден на земята в столицата на Калифорния в събота. Той е учил компютърни технологии в колеж "Америкън ривър". 

Съкрушената му вдовица Нур Алкхали заяви пред "Сакраменто Бий", че е усетила, че нещо не е наред, когато той спрял да ѝ вдига телефона и да отговаря на съобщенията ѝ.  

Малко по-късно представител на неговия работодател я посетил, за да съобщи новината за кончината на съпруга ѝ. 

На сайта на Valiant Integrated Services пише, че агенцията предлага "специализиран устен и писмен превод на разузнаването на армията на САЩ и командването".  

"Той бе единственият, който аз познавах тук. Просто е нереално. Трудно ми е да приема, че него вече го няма", сподели Алкхалил, седейки заедно със синовете си - на две и осем години. 

Компанията на Хамид е платила за погребението.  

Колеги споделят, че семейният мъж е бил затрупал работното си място със снимки на своите синове. 

Хамид е роден в Ирак, той и съпругата му се местят в САЩ през 2011 година, когато Алкхалил е била бременна. 

През 2017 година двамата получават американско гражданство.  

Съпругата му е искала да останат в Калифорния. 

"Какво ще правя, ако се върна в Ирак. Сега фокусът ми е върху двете ни деца, те са моя свят", казва тя. 

Съседът му Абдул Насер заяви пред "Фокс40": "Видях жена му да плаче в комплекса. Попитах я какво става? Защо плаче? тя ми каза, че съпругът ѝ е загинал. Той беше много добър човек, помагаше на хората. Беше много мил човек".  

По думите на Насер, САЩ трябва да въздадат справедливост за гибелта на Хамид. "За да защитят семейството му, децата му", добавя той. 

Друг съсед, Хамид Улах Тахири, заяви пред CBS, че Хамид "е бил наистина добър човек". "Беше много мил, много обичаше семейството си, децата си, съпругата си", добави той. След смъртта на Хамид Доналд Тръмп написа в Туитър: "Иран уби американски служител, рани мнозина. Ние отвръщаме силно, при това винаги. Сега иранците организират нападение срещу американското посолство в Ирак. Те ще бъдат подведени под отговорност". Гибелта на Хамид бе възложена от САЩ на групировката "Бригадите на Хизбула", иракска милиция, подкрепяна от Иран. 

САЩ отвърнаха с въздушни удари, ликвидирали 25 екстремисти в Ирак и Сирия, това на свой ред доведе до нападение по американското посолство в Багдад, последвано от въздушния удар на САЩ по летището на иракската столица, в резултат на който бе ликвидиран иранския генерал Касем Сюлеймани.