Имената на няколко хиляди клиенти, изгубили парите си в аферата “Бърнард Мадоф”, бяха регистрирани от съда в Ню Йорк.
Жертвите на Мадоф са толкова многобройни и високопоставени, а сумите, които той е откраднал от тях, са толкова големи, че финансовият анализатор Гари Макрополис, който сложи край на аферата, се учудва как Мадоф е още жив.
“Мадоф знаеше, че го следим, но не мисля, че аз съм бил единственият, който искаше да се добере но Мадоф”, каза Макрополис за CBS.
Списъкът с имената на жертвите заема 162 страници. В него са много хора с голямо състояние, сред които собственикът на компанията Silverstein Properties Лари Силвърстайн, прочутият бейзболист Сънди Куфакс, както и хиляди просто богати хора и такива, които са се надявали, че Мадоф ще им помогне да забогатеят. В списъка има хора от цяла Америка.
“Чистите” пари са били смесвани с “мръсните”, влагани от Мадоф през офшорни сметки. “Такъв голям и секретен спекулант като Мадоф няма да се погнуси от парите нито на руската мафия, нито на наркотрафикантите”, казва Макрополис. Newsru посочва, че по данни на властите Мадоф признава, че е изгубил над 50 милиарда долара, собственост на инвеститорите. /БЛИЦ