Американецът от британски произход Хауърд Стрингър ще поеме управлението на "Sony" от досегашния президент Риоджи Чубачи. Промяната ще влезе в сила от 1 април, когато излиза новият финансов отчет на компанията, съобщи Асошиейтед прес.
За първи път в историята си японският електронен гигант назначава чужденец за президент. В момента Стрингър оглавява борда на директорите на "Sony", като същевременно съвместява функциите и на изпълнителен директор.
От новия президент се очаква да ускори вземането на решения, така че корпорацията да реагира по-оперативно на изискванията на времето. Счита се, че японските мениджъри са по-бюрократични и имат слабост към продължителни преговори.
Стрингър направи кариера в медийното поделение на "Sony" в САЩ. Той обаче не е типичен американски мениджър, тъй като никога не учил в бизнес университет. През 80-те години на миналия век Стрингър е водел вечерните новини по канала "CBS".
Печалбата на "Sony" за деветте месеца на финансовата година, приключили на 31 декември, намаля близо пет пъти - от $2,9 млрд. на $560 млн., в сравнение със същия период на предходната година. /technews.bg