САЩ съобщиха за втори случай на заразен с новия коронавирус от неизвестен източник, а страните от Западна Европа затягат мерките срещу епидемията. Отменени са няколко срещи и изложения, а авикомпаниите драстично намалиха полетите си.

Здравните власти на щата Калифорния съобщиха за втори случай на зараза с новия коронавирус, като източникът не е известен.

Става дума за възрастна жена, която не е пътувала наскоро до рискова зона и не е била в контакт с вече заразен човек. Жената е от окръг Санта Клара. Там вече имаше два случая на заразата - мъж и жена, които не са свързани един с друг и които са пътували до Китай.

БЛИЦ припомня, че в сряда властите на Калифорния съобщиха за първи случай на зараза от неизвестен американски източник. Този случай беше открит в окръг Солано в северната част на щата, на 150 километра от Санта Клара. Там пак пациентът не е пътувал до рискова зона, нито пък е имал контакти с носители на вируса.

Трети случай на зараза от неизвестен източник в САЩ бе регистриран в щата Орегон. Заразеният не е пътувал наскоро, нито е имал установен контакт със заразен човек. Той е в изолация в болница и е имал контакт с хора от начално училище. Случаят е регистриран в окръг Вашингтон, близо до Портланд. Над 60 случая на зараза бяха регистрирани в САЩ, но няма нито един фатален край.

САЩ отлагат до второ нареждане специалната среща на върха между САЩ и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) заради епидемията. Срещата трябваше да се проведе в Лас Вегас на 14 март.

Правителството на Монако съобщи за първи случай на зараза с новия коронавирус. Става дума за пациент, чието състояние не буди безпокойство и който сега е транспортиран към болница във Франция. Пациентът ще бъде лекуван в отделението за инфекциозни болни в университетската болница в Ница. Един човек от обкръжението му е под карантина у дома. Започнало е проучване откъде е дошла заразата. В Ница се лекува и 23-годишна жена от Кан, която е била на седмицата на модата в Милано и която е в стабилно състояние

Кризисният комитет към германското правителство въведе нови мерки за борба срещу разпространението на новия коронавирус. Сред тях са анулиране на големи международни прояви и разширяване на обхвата на правилата за трансгранични пътувания.

Съгласно мерките ще се изисква от пътниците, идващи от Южна Корея, Япония, Италия и Иран, да съобщават за здравословното си състояние преди влизането в страната. Преди само от пътниците от Китай се изискваше подобно нещо. Сега има над 50 потвърдени случая на зараза с новия коронавирус в Германия.

Авиокомпания Луфтханза пък планира да намали значително полетите си в идните седмици в контекста на намаляване на въздушния трафик заради влошаване на ситуацията с епидемията от новия коронавирус.

Британският премиер Борис Джонсън увери сънародниците си, че властите взимат всички мерки, за да предотвратят разпространението на заразата с новия коронавирус и каза, че хората не трябва да се безпокоят. Той заяви, че този въпрос е водещ приоритет за правителството му.

Във Великобритания има 20 потвърдени случая на зараза. В последния случай заразата е станала в пределите на самата страна, но първоначалният източник остава неясен. Заразеният е приет за лечение в болница в Лондон. От 20-те потвърдени случая на зараза в Обединеното кралство - 18 са в Англия и по един в Уелс и Северна Ирландия.

Британското правителство ще има заседание, посветено на ситуацията с коронавируса в понеделник.

Норвежките власти повишиха броя на заразените с коронавируса на шест, след като човек от персонала на очната клиника на Университетската болница в Осло е бил диагностициран с коронавируса днес. Той неотдавна е посетил Северна Италия и е бил на работа в понеделник и вторник. Служителят показва леки симптоми и е изолиран у дома.

Франция съобщи за 19 нови случая на зараза с новия коронавирус, като така общата бройка в страната достигна 57 потвърдени случая. Няколко училища в департамента Оаз, северно от Париж, ще останат затворени след уикенда с оглед да не се разпространява вирусът.

Броят на заразените с новия коронавирус в Италия днес достигна 888 души. Починали са още четирима заразени, съобщи началникът на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели.Починалите са трима души над 80 години и един човек над 70 години. Те са имали и други заболявания. Излекувани са 46 души. 345 от заразените са в болница, от които 64 души са в интензивно отделение. 412 заразени са с леки симптоми или без симптоми.

Случаи на зараза с новия коронавирус има в 23 от 47-те японски префектури, като общото число на заразените е 940 души, включително и онези, които са били на борда на круизния кораб "Даймънд принцес". За последното денонощие има 21 нови случая на зараза.

Китай пък съобщи за 47 нови смъртни случая на хора, засегнати от новия коронавирус. С това смъртните случаи от началото на епидемията в Китай стават 2835. Регистрирани са 427 нови случая на зараза, а общият им брой е - 79 251 случая.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!